Vad letar du efter när du ska välja hundras? Letar du bara efter en specifik hundras eller funderar du också på vilken typ av personlighet du vill ha? Det är inte lätt att välja hundras och därför kan det vara bra att föreställa sig hur du vill ha det med din nya hund.

När du väljer hundras kan du fundera på:

  • vilken personlighet ska hunden ha? Har ni barn? Är ni aktiva?
  • vilken ras finns där som passar din livsstil?

Alla hundar är olika och alla hundar inom samma ras ÄR olika.

Att välja hund – en introvert Ridgeback
Jag har haft Rhodesian Ridgeback i 12 år och jag har träffat många olika Ridgebacks. Min vackra Ridgeback, Sheevas, var introvert tjej och hon hade behov av att ha plats. Hon var inte direkt social men hade integritet och var en fantastisk hund att ha med på resande fot som jag har varit mycket dem senaste 10 åren.

En Irländsk Setters personlighet – att välja hundrasen
I våren 2016 fick vi in en ny personlighet i familjen och det är tjejen Mojo, en Röd Irländsk Setter. En härlig och lite osäker personlighet. Hon är redan 1 år så vi håller på att lära känna henne för varje dag som går.

Mojo är en ekstrovert personlighet och hon vill gärna klappas och veta vad hon har för roll i vår flock i familjen.

Hitta hund – personligheten är lika viktig som rasen
Ja men hur vet du vilken personlighet din hund har när du hämtar den som valp? Det är inte helt lätt heller. Men jag är tror på att när vi vet vad vi vill ha så har vi större chans att få det. Innan jag hittade Mojo, var jag medveten om att jag ville hitta en hund som passade till familjelivet.

Jag hittade familjehunden
Jag föreställde mig hur det ville vara med en Irländsk Setter i familjen (jag hade redan bestämt mig för den rasen efter Sheevas dog – en instinktiv känsla så jag började leta upp en Setter).

Jag började föreställa mig:

  • hur hunden skulle vara
  • vad för egenskaper som skulle passa vår familj
  • och hur jag kunne använda hunden i jobbet inom jobbet med hundterapi och barn

Mina krav var ganska höga på en ny hund. En hund som skulle vara helt olik min gamla Sheevas. Jag kände att nu hade jag lärt allt jag kunde av henne så det var dags för en ny mentor, nämligen Mojo :).

Hittade nya hunden – följde intuitionen
Då jag jobbar som Dog Listener och hjälper hundägare att förstå hundens språk så var det viktigt för mig att använde min intuition när jag skulle hitta nya familjehunden. Och jag hittade henne. I Danmark hos Kennel Chikadee som egentligen inte skulle av med henne men det blev bara så.

Nu har vi haft Mojo i nästan 3 månader i skrivande stund och hon är allt jag hade tänkt mig och såklart har hon massor att lära mig. Jag är ödmjuk och jag vet att vi har nånting fint tillsammans vi ska utveckla.

Ställer in på hundens frekvens varje dag
Varje dag ställer jag in på hundens frekvens och pratar hennes språk (via signaler) så att vi hittar vår våglängd. Vissa dagar tar det längre tid än andra. Det är det som är så underbart med hundar. Dem är relationsvarelser och visar varje dag vad som pågår hos dem och oss själva.

Så jag väljer båda personlighet och ras. Men mest av allt följer jag min intuition och försöker leta rätt på vad det är jag vill ha för liv med min hund.