Varför är det viktigt att ensamhetsträna din hund och veta vad du signalerar när du lämnar din hund ensam hemma?

Även om din hund inte har ‘problem’?

Som med allt annat vill vi förebygga att du och din hund inte får problem när du lämnar din hund ensam hemma och åker och handlar. Det ska kännas tryggt för båda din hund och dig…

När jag läser om ensamhetsträning av hund på nätet blir det ofta förklarad hur du ska göra:

  • träna att lämna din hund ensam under korta stundar
  • träna flera gånger per dag så att din hund vänjer sig vid att du är borta korta stunder
  • var konsekvent så att du inte får en hund med separationsångest och se till att utöka tiden

MEN det jag saknar är att få vägledning i är HUR jag ska göra när jag lämnar hunden och när jag klivar innanför dörren. 

Det är nämligen här du kommunicerar med din hund och bygger ett starkt fundament som ser till att din hund inte får problem med att vara ensam hemma.

Återföreningen är otroligt viktig

Du kan träna hur mycket du vill, gå in och ut flera gånger per dag och fortfarande ha problem med att din hund inte kan vara ensam hemma om du inte vet och har insikt i hur du återförenas med din hund efter en separation (varit bakom en dörr eller borta från hemmet).

I hundens ögon är detta det mest viktiga i hela ensamhetsträningen av din hund.

Det är inte onormalt i din hunds ögon att nån lämnar flocken

Det är inte onormalt i din hunds ögon att ni inte är tillsammans hela tiden. Men om du (omedvetet) har gett din hund information om att den ska ta hand om dig (skydda dig, vakta dig) då kommer din hund att ha svårt när du lämnar lyan.

Inte för att den är ledsen. Det är människokänslor vi tillägger hunden. Men för att din hund får panik. Du har gett din hund ansvar för dig och din överlevnad och när du stänger dörren i ansiktet på din hund kan den inte skydda dig mot eventuella faror.

Din hund vet inte vad som händer bakom dörren

Den har inte kapacitet att tänka och analysera. Den vet inte att du åker till jobbet. Den vet inte att du har åkt och handlat hundmat. Den har ingen aning om vart du har tagit vägen och när du kommer tillbaka.

Om du har en hund med separationsångest är det en bra idé att hjälpa din hund. Det kommer inte att försvinna av sig själv. Och även om din hund verkar lugn i situationen – varför inte ge hunden rätt information om att den inte behöver ta hand om dig när du lämnar lyan?

 

Du kommer och går som du vill – så ensamhetstränar du din hund

Jag föreslår att du gör följande för att skapa bra rutiner när du lämnar din hund ensam hemma – gäller även valpar:

  • Börja med att stänga alla dörrar så ofta du kan. Varje gång du går in i ett annat rum stänger du dörren – även om det bara är sekunder du är borta.
  • Varje gång du stänger en dörr tittar du inte på din hund. Du frågar inte din hund om lov att gå på toalettet t.ex.
  • Varje gång du kommer ut igen (återförenas med din hund) väntar du med att titta på din hund, klappa eller prata med din hund – även om hunden står och stirrar på dig. Kalla på din hund när den har lugnet sig = lämnar dig ifred och kanske har lagt sig. Få din hund att komma till dig på en inkallning. Undvika att gå fram och klappa din hund.
  • Utöka ensamhetsträningen till att lämna lyan korta stundar och ha samma struktur här. Titta inte på din hund och säg: “Jag kommer strax”. Här pratar vi om sekunder, minutter utan att gå för snabbt fram.

Såhär fortsätter du ett bra tag.

6 tips för att underlätta din ensamhetsträning

Tip #1: Giv din hund trygga ramar
Se gärna till att din hund inte har för stort utrymme när den är ensam hemma. Hundar tycker om mindre ytor – och gärna utan för många fönster.

Tip #2: Distrahera inte din hund
Jag skulle inte lämna mat, ben osv. för att distrahera hunden när den är ensam hemma. Ofta blir det värre när vi försöker ‘lura’ hunden. Din hund kan också skada sig när den äter ett ben när den är ensam hemma, och många hundar rör inte mat när ägaren inte är i närheten. Det kan jag berätta om en annan gång…

Tip #3: Kom ihåg att vara lugn
Om du känner dig stressad, har bråttom eller liknande vänta med att lämna din hund. Andas, stanna upp – utan att stirra på din hund. Ta hand om dig och när du känner dig lugn då kan du igen börja ensamhetsträna din hund.

Tip #4: Ha inte bråttom
Jag kan inte berätta hur lång tid det kommer att ta innan din hund kan vara ensam en längre stund. Allt beror på kommunikationen mellan dig och din hund. Du kommer att känna när din hund är redo. Om du inte har bråttom kommer ni att lyckas mycket bättre. Därför: Se till att det finns tid om du tar hem en valp eller omplacering. Det vill säga: Se till att du kan vara hemma ett tag och vara flexibel för att bygga ett tryggt fundament för ensamhetsträningen av din hund.

Tip #5: Ha tålamod och var konsekvent
Börja inte ändra på hur du tränar din hund att vara ensam hemma även om du tycker det går långsamt framåt. Konsekvens ger trygghet även om det tar tid. Trixar vi och fixar då blir hunden förvirrad och vi gör mer skada än nytta.

Tip #6: Ta bort halsband och koppel
Lämna aldrig din hund ensam hemma med koppel eller halsband på. Din hund kan skada sig om den fastnar i nåt.

 

En hund vet att flockmedlemmar lämnar flocken men helst skulle din hund vilja att du var hemma jämt. Så funkar det tyvärr inte i vår värld.

Skapa trygga ramar för dig och din hund och dina grannar. När du ändrar ditt beteende kommer din hund att ändra sitt beteende. Vi hundägare måste visa vägen.

Vi lever i en värld skapat av oss människor. Det är vårt ansvar att ge vår hund ett stressfrit liv.