Är din hund fyrverkerirädd eller skotträdd? Har du upplevt att din hund också är känslig för skott eller skotträdd? Det går att träna bort skotträdsla. Du kan hjälpa din hund så att du inte behöver ge din skotträdda hund lugnande medel.

Oavsett om du har en fyrverkeri- eller skotträdd hund är det bra att skydda din hund mot dessa höga ljud. Om du har en skotträdd jakthund då är det också hjälp att hämta. Börja redan träna inför nästa nu och hjälp din hund att må bättre när fyrverkeriet börjar.

10-årig skotträdd hund låg och kollade på fyrverkeri
Min gamla Ridgeback var livrädd för fyrverkeri och det blev jag också med tiden. Allt för att undvika fyrverkeri ljudet och varje nyårsafton fick hon lugnande medel, flåsade och låg fortfarande och skakade. Det var hemsk.

När hon var 10 år gammal utbildade jag mig i metoden Amichien Bonding och det var i februari. I december samma år låg hon och kollade ut genom fönstret, utan lugnande medel och utan att flåsa. Det var helt otroligt. Hon var fortfarande rädd men jag hade hjälpt henne att komma lite till ro. Jag hade lärt mig hennes språk och därför blev hon lugn.

Varför har jag en fyrverkerirädd hund?
Ska min hund inte klara av höga ljud och speciellt om den bor i stan och vistas i höga ljud dagligen? Svaret är att alla hundar är olika. Hundarna har olika personligheter och därför är det viktigt att förstå hur dem kommunicerar så att du kan hjälpa hunden när den får nyårsångest.

Våra hundar lever i en värld dem inte riktigt förstår. T.ex förstår dem inte att du går på jobbet. Den upplever att du lämnar den för sen att komma tillbaka. Den förstår inte att din kompis har ringd dig innan dem knackar på dörren. Hunden upplever att det är nån vid dörren och hur ska vi hantera denne situation.

Fyrverkeri är samma sak. Ett högt ljud som hunden inte förstår och som kan betyda fara för hunden och familjen. Om hunden blir ösäker och skotträdd och du också blir nervös och spänt då kan ni hamna i en ond cirkel.

Kontakta mig redan i dag om du behöver hjälp med din skotträdda hund.

Ska jag ge min skotträdda hund lugnande medicin?
Nej gör inte det. Boka en tid hos mig eller en annan hundpsykolog, hundcoach eller vad du känner dig trygg vid och börja med att förstå din hund och hur du kan träna bort skotträdslan. Det är bra att börja träna din fyrverkerirädda hund innan det blir december månad. Att träna bort skotträdsla betyder inte att sätta på en cd till en skotträdd hund. Om hunden redan är skotträdd då blir det inte bättre att du utsätter den för mer skott.

Fyrverkerirädd hund – så här tränar du
Börja med relationen till din hund. Bygg upp en trygg platform där ni kommunicerar med varandra och förstår varandra. Ta tiden och förstå hur det känns för din hund når den blir rädd för fyrverkeri och skott. Vi kan inte träna bort allt utan att lyssna ibland. Ge din hund möjligheten att visa varför den är rädd och hur du kan hjälpa den.

Kontakta mig redan i dag så gör vi en plan för hur du ska hjälpa din skotträdda hund!