Har du en hund som älskar att sitta och titta ut genom fönstret? Känner du att det är bra att din hund får lov att titta ut genom fönstret så att den inte har tråkigt?

Jag brukar kalla dessa hundar för fönsterhund och det är mycket som händer när du låter din hund få ansvaret att hålla koll på allt som föregår utomhus och på reviret.

En fönsterhund plockar information och får mycket stimuli
Våra hundar vet inte att vi har stängd framdörren och att hundens revir inte är ute på gatan. Hunden som sitter och tittar ut genom fönstret sitter och plockar information om vad som händer därute i den store värld.

När ni väl går ut på promenad sen då har hunden mycket den ska ’stämma av’ och ha koll på – för mycket stimuli.

Bara för att katten var där för en timme sen när hunden kollade ut så behöver den inte ha gått bort så hunden tror att den ska ut och jaga bort katten.

Ta bort ansvaret från din fönsterhund
Om du känner att din hund:

  • blir uppjagad när den sitter och tittar ut genom fönstret
  • skäller när den sitter i fönstret
  • sitter och väntar på att ’kontrollera’ vad som händer utanför hemmet
  • inte kan koppla av och t.ex. gå och lägga sig

Då är mitt råd att du tar bort hunden från fönstret. Du kan helt enkelt ta bort stolen, soffan eller det som gör att hunden sitter i eller vid fönstret. På så sätt kan du hjälpa din hund att koppla av i stället för att ha ett jobb att hålla koll på fönstret.

Min hund är besatt av fönster
Om din hund har svårt att släppa ansvaret som fönsterhund (nästan besatt av fönster), då skulle jag stänga av det rummet där den brukar vakta. Antingen med ett kompostgaller eller helt enkelt stänga dörren.

Varför är det viktigt att hjälpa din hund att släppa ansvaret för att vakta fönstret? Det är viktigt för att din hund kan ladda på med massor av stress från att sitta och titta i fönstret och den tar med sig denna stress och oro när ni ska ut på promenad.

Hunden är ett revirdjur
Våra hundar är revirdjur och det är massor av hundar som krossar varandras revir hela tiden. Därför behöver vi hjälpa hundarna att inte ta för mycket ansvar och vägleda dem

Från fönsterhund till kanelbulle hund
Vem skulle inte vilja få koppla av? Jag är säker på att din hund vill koppla av och inte egentligen tycker om att hoppa mot fönstret och skälla oavbrutet. Din fönsterhund behöver hjälp att samla sig och få tid att bara vila och rulla ihop som en kanelbulle. Det är ett rikt hundliv!

Vill du höra mer om hur du jobbar med och förstår din hund då är du välkommen att kontakta mig.