Har du en hund som bits? Har du en hund som bits hela tiden eller en liten hund som bits? Tänker du ofta: min hund bits – vad ska jag göra? Jag kan säga att du är inte ensam om att vara orolig om du har en hund som bits. Det hjälper inte att fundera på vilken hund som bits mest för alla hundar har olika personligheter och att bita hör inte till nån bestämt ras men mer ett beteende där hunden bitar för att försvara sig själv. Oavsett om du har en gammal hund som bits eller en hund på 5 månader som bits då måste du hjälpa din lilla vovve att sluta bita.

Avliva inte en hund som bits
Är ni en familj som äntligen har skaffat hund och nu upplever ni att lilla söta valpen bitar hela tiden båda i barnen, kläder och gästar? Känner du att din hund bits oavsett vad du gör och t.ex. båda morrar och bits? Vill du ha hjälp att hantera din hund som bits då kan du läsa vidare.

Värför bits min hund? Hur hanterar jag min hund som bits?
När din hund bitar dig eller andra nära dig då har det skett ett missförstånd i er kommunikation. Man kan säga att ni kommunicerar på olika frekvenser. Föreställ dig att du lyssnar på en radiokanal och din hund på en annan. Då kommer ni aldrig att kunne prata om det ni lyssnar på eller lyssna tillsammans.

För att hjälpa din hund som bits måste du ta ett steg tillbaka och börja lyssna på samma kanal som din hund. Din hund som bits kommer inte att prata människospråk och därför måste du lära dig din hunds språk. Och vilken ära det är när du märker att din hund förstår vad du vill och börja känna tillit och förtroende för dig.

Hund bits – ge din hund personligt utrymme
Känner du till känslan om du är på en fest och andra personer kommer för nära dig? Du vill att dem ska kliva ut ditt personliga utrymme och hålla lite avstånd? Så känner våra hundar ofta och därför upplever du att din hund bits. Det är ett försvar och också att ett sätt att visa att här går gränsen för mitt personliga utrymme. Du kan ha en osäker hund som bits eller en självsäker hund som bits. Det gäller om att förstå varför din hund bits och sen hjälpa den att sluta att använda tänderna.

Tre tips till hur du hjälper din hund som bits:
Jag ber dig observera i vilka situationer din hund bits och göra följande:

  • om din hund är rädd och bits när du sätter dig i soffan då gör du såhär: innan du sätter dig inviterar du hunden ner från soffan med en godis så att hunden inte sitter i soffan innan dig. Om du har en envis vovve då ser du till att ha en extra smaskig godis så du är säker på att hunden hoppar ner. Sen sätter du dig i soffan och bryr dig inte om hunden. Hunden som bits har nu fått information om att den får komma upp och lägga och att ni inte behöver umgås just då. Bara få vara tillsammans i soffan. Det är första steget.

Om din hund försöker att få dig att klappa den och ställer sig på dig etc. då går du därifrån och repeterar att invitera hunden ner från soffan med en godis. Ja det kräver tålamod men det viktiga är att du och din hund som bits kan få en lugn stund i soffan tillsammans utan krav och med respekt för er personliga utrymme. När din hund som bits fattar att du ger den plats att bara få vara i soffan då kan du kalla på med en godis och klappa och ge massor av kärlek. Det bygger en stärk relation er emellan och din hund kommer sluta bita.

  • om din hund bitar vid lek då ser du till att du alltid inviterar hunden med en godis till att leka med dig. Kommer hunden inte eller stannar den halvvägs och tittar på dig då struntar du i hunden. Din hund som bitar vid lek har fått en möjlighet att leka med dig och tackar nej. Då kan du invitera igen efter en 15 min. Då kanske hunden kommer och vill leka. Men om hunden bits vid lek nu då avslutar du leken vid antigen att gå därifrån eller lugnt och fint gå och hämta leksaken utan att titta på hunden (det här kan du bara göra om hunden inte har leksaken i munden). Att hjälpa en hund som bits vid lek kräver också tålamod men i längden lär din hund att ni kan ha det roligt tillsammans om båda uppför sig och respekterar varan.

Om du har en hund som vaktar leksaker då är ni inte redo att leka. Då skulle jag strunta i att leka och i stället öva inkallning och få positiva upplevelser där.

  • om din hund bits när det kommer gästar då får du hjälpa den så att den inte behöver ta ansvar och stå ’först i raden’ när det kommer gästar. Antingen kopplar du din vovve och håller den och ber dina gäster att vänta med att hälsa på hunden tills du säger till (när hunden har lugnet sig) eller så stänger du in hunden i ett annat rum tills gästerna har kommit in och din hund har lugnet sig.

Vill du veta mer om hur du hjälper din hund som bits då är det bara att du hör av dig på 0761885600 eller kontaktar mig här.  Jag hoppas du har blivit inspirerad :).