Har du skaffat hund och funderar på hur länge din hund får vara ensam hemma? Har du tänkt på hur du vill börja med ensamhetsträning? Kanske har du fått tips av kompisar som också har hund och har lämnat hunden ensam utan problem? Oavsettt din situation så kan du få lite tips angående att lämna din hund ensam här.

Hund ensam hemma – alla hundar är olika
Alla hundar är olika, men alla hundar behöver tränas i att vara ensamma hemma. Din hund behöver känna sig trygg i ditt hem och din hund måste lära sig att vara ensam hemma – också när du har skaffat en omplaceringshund.

När din hund flyttar in i ditt hem ställer den frågor som:

  • vem bor här i huset och hur ser flocken ut?
  • vem tar ansvar för flocken och var är min plats?
  • vad händer när jag lämnas hemma?

Eftersom din hund inte förstår vår värld och t.ex. inte vet att du går ut genom dörren för att komma tillbaka 5 minuter senare, måste du se till att skapa en trygg plattform för din hund eller valp så att du kan lämna den ensam.

Hur undviker jag att min hund får separationsångest?
Det är hemskt att uppleva att din hund har separationsångest. Därför kan jag rekommendera att du funderar över hur du vill ha det hemma redan innan du skaffar hund. Det är inte hunden som ska passa in i din värld, utan tvärtom.

Alla hundar kan uppleva oro när de är ensamma hemma, och de visar det på olika sätt:

  • en hund skäller så fort du gör dig redo att gå ut
  • en hund springer runt efter dig och flåsar innan du går ut genom dörren
  • en hund gömmer sig när den känner att du tar på dig jackan
  • en hund biter på soffan eller äter tidningar när den är ensam hemma
  • en hund skäller när du lämnar den ensam hemma
  • en hund överfaller dig när du kommer hem
  • en hund gömmer sig när du kommer genom dörren

och jag kan fortsätta att ge exempel på olika beteenden. En sak är säker: din hund behöver ensamhetsträning och det gör du också :).

Hur länge får en hund vara ensam hemma?
Allt är relativt och det är också skillnad på yngre och äldre hundar, valpar och omplaceringshundar. En valp på 8 veckor kan i princip inte vara ensam hemma. Den behöver kissa, närhet och en trygghet. Om du vill veta mer om hur du tränar din valp i att vara ensam hemma kan du kontakta mig.
Svenska Kennelklubben (SKK) skriver lite om hur länge du kan lämna din hund ensam här. Fast du vet bäst själv. Du känner din hund och dig själv bäst. Jag skulle inte rekommendera att din hund är ensam mer än 5-6 timmar per dag. Hunden är ett flockdjur och behöver färdas med andra varelser.

Min egen historia med att lämna min hund ensam hemma:
När jag fick min valp hade jag en strategi för hur jag ville lämna henne ensam. Den funkade ganska bra men jag gick lite för snabbt fram. Det blev i alla fall ett par stolar, en soffa och lite extra rengöring i huset då hon bara var 12 veckor när jag lämnade henne ensam i 5 timmar. Jag tror inte att hon hade en trygg plattform då. NU vet jag att det är alldeles för snabbt och lång tid för en hund men då visste jag inte bättre. Jag gjorde det så bra jag kunde.

Jag vill gärna hjälpa DIG att få en bra start med din vovve oavsett er historia och jag kan hjälpa er. Tillsammans kan vi skapa harmoni i ert hem så att ni båda känner er trygga. Kontakta mig på telefon 0671885600 eller lovinaspirit@gmail.com om du vill veta mer – välkommen!