Har du en kräsen hund? Tittar din hund i matskålen och går därifrån utan att äta? Har du testat flera olika sorters hundmat utan att din hund vill äta? Är det ett problem att din hund inte vill äta? Trött på att lägga skinka och leverpastej på hundmaten?

Hunden äter inte – mat betyder överlevnad
Om jag berättar för dig att det viktigaste i en hunds värld är överlevnad, hur låter det med tanke på att din hund inte vill äta hundmaten?

Om jag berättar för dig att hunden inte är en varg men att vargens instinkter finns kvar, hur låter det med tanke på att din hund inte vill äta? Mat är överlevnad för hunden och när din hund inte vill äta försöker den kommunicera med dig på sitt eget språk – ett språk som vi människor kan välja att lära oss.

Amichien Bonding – från vargar till tamhund

Jag är utbildad Dog Listener i metoden Amichien Bonding, en metod utvecklad av engelska Jan Fennell som har studerat vargar och hundars språk, flockstruktur och interaktioner.

Jag kan hjälpa dig och din vovve att skapa balans i er flock, bland annat om din hund inte vill äta hundmaten.

Uteslut alltid att din hund inte är sjuk
En hund som inte vill äta kan visa tecken på att den är förvirrad kring vilka roller som finns i er flock. Kanske äter din hund bara när ni är i närheten av matskålen t.ex om ni lagar mat? Här försöker hunden att kommunicera med er.

Självklart ska du alltid utesluta att din hund inte är sjuk eller har ont om den inte vill äta. Men om du har varit hos djurläkaren och han/hon inte ser något tecken på sjukdom, då kan Amichien Bonding vara din räddning.

Hunden vill inte äta – ta bort matskålen
Det är viktigt att du inte låter matskålen stå framme hela dan. Eftersom hundens viktigaste uppgift är att överleva,  ska den äta när maten finns. Därför ska den inte ha tillgång till mat hela tiden. Jag kan förstå att det låter konstigt men det finns en mening med det här och viktigast av allt – din hund förstår detta språk.

Hunden vill inte äta – den kommunicerar med dig
Jag ser ofta att hunden använder maten till att försöka att kommunicera med oss människor. Utmaningen är att vi inte ser detta, och det kan metoden Amichien Bonding hjälpa med. Hunden kan få hjälp med att få en vardag i trygga ramar där den inte är förvirrad och där ni kan njuta av varandras sällskap. Du slipper då också oroa dig över att din hund inte vill äta.

Varför vill hunden inte äta?
En hund som bara:

  • äter lite
  • nosar på maten och sen går därifrån
  • inte äter alls

har fått ledarrollen i fel hals. Den är förvirrad och har inte förstått vilken roll den har gentemot dig och andra i familjen. Hunden tror att den ska leda familjen och den använder maten för att visa sin status i familjen men problemet är att det är ingen som förstår vad den försöker kommunicera.

Maten är en av grunderna i Amichien Bonding och du kan läsa om de andra tre här.

Vill du ha hjälp med att få din hund att äta maten? Vill du ha hjälp med att förstå din hunds språk så att ni kan kommunicera tydligt? Kontakta mig på lovinaspirit@gmail.com eller telefon 0761885600. Jag ser fram emot att berika er liv som jag också själv har upplevt det.