Har du en hund som tror att den har hamnat i cirkus? Har du en Grand Danois eller en Tax som hoppar på folk? Lite skillnad i storlek men precis samma beteende. Oftast kommer Taxen undan med beteendet och Grand Danois’en får lära sig att inte hoppa på folk.

Det är alvor när hunden hoppar på folk
Med min baggrund i hundpsykologi och min roll som mamma så tycker jag det är alvor när en hund hoppar på folk. Jag accepterar helt enkelt inte det beteendet hos hunden. Om min dottar på 6 år blir bemött av vår 1-åriga Röda Setter och hunden hoppar på henne, då kan det gå väldigt illa och det tänker jag inte tillåta.

Ta dina gäster på alvor och låt dem ta dig på alvor – undvik att hunden hoppar
När vi får gäster har vi ett ansvar att ta hand om dem. Vi har bjudit in dem och jag räkner inte med att du har bjudit in dem för att dem skulle få smutsiga kläder? Därför får du ta dem på alvor och ta ansvar för din hunds beteende så att den inte hoppar. Har du en mycket hoppande hund då får den stanna bakom grinder eller i ett annat rum när dina gäster kommer.

En lugn hund får lov att hälsa
Dina gäster måste också se till att ni träffas i en mysig stämning och därför kan du lätt tala om för dem att dem ska strunta i hunden tills du säger annat. Om dem gör det då är risken mycket mindra att hunden hoppar på gästerna. När hunden har lugnat sig då kan dem hälsa, klappa och gosa allt det dem vill.

Hunden som hoppar på folk får fina signal
När du tar ansvar för situationen då kan alla njuta hela sällskapet:

  • du ger din hund fina signaler på hundens eget språk att den får hälsa när den är lugn och utan att hoppa på gästerna
  • du välkomnar gästerna och får den uppmärksamhet som du förtjener som värdinna

Hunden som hoppar får time-out
Uppelevar du att din hund börjer hoppa på folk efter ett tag, då får du ge din hund en time-out bakom en dör i 10 sekunder. Budskapet är: du får vara med oss när du beter dig så att vi alla kan vara här. Det är ingen straff men ett sätt att lära din hund att fundera över vilket beteende som gynnar sig. Det sista hunden vill är att bli separerad från flocken.

Oftast är det fler saker som behöver justeras när din hund hoppar på folk. Vill du veta mer om hur du jobber med din hund och t.e.x att hunden hoppar på folk, kontakta Lovinadogs här. Det är mig en ära :).