Hundar är så otroligt bra på att ta beslut… om vi inte gör det. Dem har väldigt smarta och har en jättebra överlevnadsinstinkt. Dem vet också att dem behöver vila för att det är naturligt; vila, jaga, äta och sen vila.

Klättrar du eller din hund på väggarna när du är sjuk?
Har du upplevt att din hund klättrar på väggarna när du är sjuk? Eller är det kanske du som klättrar på väggarna för att du är rädd att din hund kommer ha tråkigt när du är sjuk?

Att din hund inte blir aktiverad tillräckligt? Att din hund kommer sakna stimulans dem dagarna du är sjuk?

Hunden drar en suck
Kanske du har upplevt tvärtom. Att din hund faktisk kryper ihop brevid dag och drar ett suck. Vad skönt att göra ingenting och koppla av. Vad skönt att vara passiv.

Hunden behöver inte träna på att vara passiv. Det är en naturligt beteende alla hundar har. Har du en hund som har svårt att koppla av ska det inte vara så. Alla hundar kan koppla av om vi hjälper och guidar dem.

MEN en stressad hund som hela tiden är i ’jobb’ – det vill säga tar hand om nån i flocken eller ska ha koll på flocken har svårare att vara lugn och koppla av (passiv).

Måste vi träna passivitet?
Det är ingen som hindrar dig MEN i min värld där jag utbildar hundägare i hundens naturliga kommunikation, signaler och språk då kommer hunden att koppla av och lägga sig av sig själv om du inte kräver nåt av den (t.ex tittar, klappar eller pratar med den).

En enkel övning att göra med din hund
Så en enkel övning för dig som vill ha en hund som kopplar av mer är att testa att låta din hund vara med dig men inte i fokus hela tiden. Hunden vill faktisk inte vara i fokus. Är det stress i din hund då kan den ha svårare att koppla av.

Har du en hund som skäller dig rakt i huvudet då är det extra värdefullt att lämna platsen där din hund skäller och visa att du inte är intresserad. Börja inte skrika på din hund eller bli arg – det blir bara värre.

Låt din hund få tänka själv
Om du börjar låta din hund vara och inte ber den gå att lägga sig hela tiden och ge kommando – då kommer den gå och lägga sig så småningom. När din hund märker att du inte behöver den kan den ta ett val, ett naturligt val, och gå och lägga sig.

Låt din hund få tänka själv och lista ut att just nu kan den bara få vara hund och koppla av.

Hunden vill inte vara i fokus
Våra hundar vill ha det ganska enkelt. En hund som inte är i fokus hela tiden kommer att antingen sätta sig eller lägga sig för att den märker att det inte händer nånting i flocken just nu.

Träna passivitet om du vill men var medveten om att det är en naturlig egenskap som din hund redan bemästrar. Och det går ännu lättare om vi människor andas lite och också kopplar av och är medveten i vår relation till hunden.

Vi måste ta hand om våra känslor
Tar vi inte hand om våra känslor kommer hunden försöka uppfylla det behovet den TROR vi har. Det vill säga följa oss, kolla på oss, lägga en tass på oss eller gny och gnälla.

Gör det som känns rätt med din hund och kom ihåg att koppla av det kan alla – men alla har inte lärt det än.