Undrar du om din hund är stressad? Här kan du få ett överblik över symptom på en stressad hund. Stress hos hund kan vara svårt att definera fast du känner din hund och du märker båda oro, räddsla och hyperaktivitet.

Symptom på att din hund är stressad:

  • din hund vandrar runt inomhus och har svårt att komma till ro
  • din hund skakar mycket och har stora stirriga ögon
  • din hund flämtar jämt också när det inte är varmt
  • din hund verkar osäker och kan skälla på allt och inget
  • din hund slickar tassarna ofte och intenst
  • din hund skäller
  • din hund gnäller och låter

Det är bara vissa symptom på en stressad hund. Sen kan din vovve hitta på eget beteende som t.ex. jaga ljus, boller etc.

Stress hos hund – undvik att ge lugnande eller medicin
Det är fruktansvärt att se en stressad hund. Du kan ofta se om en hund är stressad när du tittar på ögonen. På en stressad hund är dem stirriga och stora. Det finns hjälp även om din hund känns mycket stressad så du behöver inte att ge den medicin eller lugnande. Såklart har du uteslutat att det kan vara nåt fysisk fel med hunden.

Innan du väljer att ge din stressade hund Zylkene eller nåt annat, läs vidare. Jag har själv haft en hyperventilerande hund varje nytår som fick medicin och allt. Efter jag lärde mig hundens språk fick hun inget och kunne koppla av.

Vad kan en hund bli stressad av?
En hund kan bli stressad av allt och inget. Det räcker med att den hör en bestämt ljud och det sätter igång stress i hela kroppen. Det är som med oss människor. Är vår kropp redan i försvar, då ska ingenting hände för ens kroppen reagerar och går till ytterste försvar. Utmaningen är att det slitar på kroppen och också på en stressad hund.

Hjälp din stressade hund – lär hundens språk
En stressad hund kan utveckla mer stress då den aldrig hinnar komma ner och koppla av helt. Därför måste du hjälpa din hund. Hur skulle du må om du var i ett främmande land i en hiss och var fast och nån pratade med dig på ett språk du inte förstod? Fast personen försökte lugna dig, skulle du fortfarande gå lite i panik – eller hur?

Så upplevar våra hundar vår värld. Dem kan inte prata människospråk och vi har svårt att förklare för dem att det är grannans motorsåg som låter. Därför måste vi lära oss hundens språk så att vi tryggt kan berätta att vi tar hand om situationen och hunden inte behöver stressa.

Lär hundens språk med Amichien Bonding
Hundens språk kan du lära med metoden Amichien Bonding – en holistisk metod där du ger din hund möjlighet att välja att vara med dig för att den vill. Låter det som nåt för dig? Läs mer om Amichien Bonding här.