Funderar du på att skaffa valp och undrar redan nu hur du ska lämna din valp ensam hemma? Har du redan skaffat valp och har svårt att lämna den ensam hemma? Här kan du få lite tips till varför det kan vara svårt att lämna din hund ensam och vad du kan göra.

Valp ensam hemma – vi får lära oss hundens språk
För att skapa en trygg och tillitsfull relation och vardag måste vi människor lära oss hundens språk. Vi vill ha en trygg plattform så att valpen kan lära sig att när vi lämnar den ensam, då kommer vi tillbaka igen.

Jag använder metoden Amichien Bonding som är en holistisk mjuk metod där vi fokuserar på att bygga en tillitsfull relation och det kräver att vi varje dag signalerar på hundens språk att vi tar hand om den. Du kan läsa mer om Amichien Bonding och de 4 elementen här.

8 veckors valp – naturligt att vara ensam hemma?
När du har hämtat din 8 veckors valp och börjar fundera på hur du ska introducera ensamhetsträning, då vill jag dela ett par tankar med dig. Enligt min åsikt finns det ganska många likheter mellan våra hundar och vargar. Inte att vår hund är en varg men att vissa instinkter finns kvar. Därför måste vi se till att kommunicera på ett språk som hunden förstår.

Hundflock och människoflock
I vargflocken kommer valparna inte ut förrän de är 3 månader. De är med sin mamma, barnflicka och syskon i grottan tills de är 12 veckor. I Sverige hämtar man oftast valparna när de är 8 veckor. Det är ganska stor skillnad.

Igen: hundar är inte vargar, men i en flock av vargar eller hundar vill valpen fortsätta lära sig sitt eget språk. När valpen kommer till oss människor har den svårt att förstå vad som händer när vi lämnar den ensam hemma.

Vill du veta mer om att lämna din valp ensam, kolla här.

Hur länge kan min valp vara ensam hemma?
Det är viktigt att fundera på varför du skaffar hund. Har du heltidsjobb och lång restid? Då skulle jag inte rekommendera att skaffa hund. Har du ett flexibelt jobb och kan till exempel ta med hunden ibland? Då har du en mer hundvänlig situation.

Jordbruksverket rekommenderar inte mer än max 6 timmer ensam och det tycker jag också är lagom. Sen tar det tid att träna din valp så att den kan vara ensam, så räkna inte med att det händer på 2 veckor. Jag tycker det är bäst att ha 4 veckor ledigt när du skaffar valp och gärna flexibel arbetstid också.

Jag svarar gärna på frågor om att lämna din valp ensam hemma och du når mig på lovinaspirit@gmail.com eller på telefon 0761885600 – välkommen.