min hund följer mig

Guida din hund på rätt väg

Har du en hund som är som en skugga och följer efter dig överallt? Är du trött på att ha hund med på toilettet, vid matbordet och i famnen i soffan? Vet du inte om det är ok eller inte att ha en hund som följer dig överallt?

Din hund har svårt att koppla av om den hela tiden följer dig. Oftast har en hund som följer dig mycket stress i kroppen och din hund behöver hjälp att släppa stressen och sluta följa dig överallt.

Vär vänlig mot din hund som följer dig
Det går att få din hund att sluta följa dig men det kräver att du har tålamod, är vänlig mot din hund och är villig att investera i din relation till din hund.

Följer din hund dig? Guida den på rätt väg
Din hund är förvirrad över vilken plats den har i flocken och här mener jag inte om hunden är dominant eller inte. Här mener jag om hunden har ansvar för att ta hand om dig eller du vill ta ansvar för hunden och guida den i en värld som kan kännas stor och mäktig och svår att förstå.

Hunden som följer dig kan inte koppla av
En hund som följer sin husse eller matte överallt har svårt att koppla av. En hund som följer dig överallt kan aldrig njuta en djup sömn.

Den är altid uppmärksam på om du t.ex ska gå in i ett annat rum och det skapar stres båda hos dig och hunden.

Vad kan du göra för att din hund inte ska följa dig?
Det kan vara bra att försöka förstå varför hunden följer dig överallt. Varför har den behov att veta vart du finns hela tiden? Varför har din hund detta beteende?

Alla hundar följer dig av samma anledning
Alla hundar har olika personligheter: det finns hundar som är mer nervösa, hundar som vilar mer i sig själva och hundar som är mer utåtriktade – alla hundar kan följa dig och av samma anledning:

– en hund följer dig om den känner att den har ansvaret för dig

– en hund följer dig om den har missförstådd vem som tar hand om vem i din flock

– en hund följer dig när ni inte kommunicerar på samma språk

Så vad kan du göra för att din hund inte ska följa dig?
– titta bara på din hund när du vill den nånting – låt den vila och vara hund när du inte behöver den

– kalla altid på din hund när du vill gosa och klappa – hundar älskar ‘what’s in it for me’ så locka din hund med en inkallning med en mumsig hundgodis och kalla på kort avstånd så att din hund kommer hela vägen till dig och inte stannar halvvägs

– gör ingen grej av att röra dig i huset – stäng dörren när du går in på badrummet eller använd kompostgaller när du duschar

– om du sluter titta på din hund hela tiden då tar du bort mycket pres och sakta men säkert upplever du att din hund börjar koppla av och inte följa dig hela tiden.

När du inte tittar då kommunicerar du inte och din hund börjar vänja sig vid att du fixar saker hemma utan att den behöver bry sig. Den behöver bara bry sig när du kallar på den för att få kvalitetstid med dig.

Hunden följer mig – finns inga dumma frågor
Jag vet hur det är att ha en hund som följer en överallt. Jag vet att det kräver mycket tålamod och att man förstår varför hunden gör som den gör och bäst av allt att man lär sig att kommunicera på hundens språk.

Dem flesta hundägare har varit där och känt avmakt och vi gör det så gott vi kan – samma gör hunden.

Löft er kommunikation till en ny nivå och lär dig metoden Amichien Bonding och förstå din hund.