ett enklare hundliv

Vad är du orolig över?

Hur är det med dig och hunden just nu? Jag tycker det är viktigt att vi som hundägare inte upplever att allt ska vara svårt i livet med hund.

Jag har pratat med många hundägare som är bekymrade över hur dem ska lösa olika situationer i hemmet med hund och hur det kommer att gå i framtiden med hund i familjen.

Ofta upplever jag att vi har så bråttom med hur det ska bli i stället för att stanna upp och se hur det är just nu – just nu i livet som pågår med vår hund. Hundar lever nu och här och läser av dig Hundar lever i nuet. Inte igår och inte i morgon. Just nu och här.

Visst kan dem ha erfarenheter av vad som har hänt men dem försöker alltid att vara i en situation utifrån hur det är just nu. Dem läser av dig hela tiden då du är en viktig resurs för dem. Utan dig finns det inte mat i skålen, utan dig finns det inte möjlighet att gå promenad.

Vilka utmaningar har du med din hund? Om vi som hundägare kan stanna upp och se vad som händer med vår hund kanske (till en början) 5 gånger pr. dag då har vi kommit lång.

Då har vi kommet så långt att vi till och med kan ta itu med dem problemen/utmaningarna som finns/fanns med hunden.

Utmaningar som:
– hunden blir för ivrig när det kommer gäster
– hunden kan inte vara ensam
– hunden drar i kopplet
– hunden skäller för mycket

När vi stannar upp då hinner vi fundera över om vi skulle göra situationen mera enkel för hunden. T.ex inte låta den vara i hallen när det kommer gäster. T.ex inte förvänta att hunden kan vara ensam hemma utan mycket träning.

Ett enklare hundliv
Om vi sänker våra krav på oss själva och på hunden då kanske livet blir enklare med hunden. Jag menar inte lättare men enklare.

I bland kan det vara bra att reflektera över:
– Varför skaffade jag hund?
– Vad är ditt syfte med livet med hund?
– Ska hunden fylla ut ett tomrum?
– Finns du också här för hunden?

Jag tror att vi människor har tendens att komplicera allting och hundarna är inte så komplexa. Jag hejar på dig och är bra på att hjälpa dig att se situationen ur ett nytt perspektiv.

Jag vet att du och din hund kan få ett enklare hundliv tillsammans – redan i morgon. Har det get dig en tankeställare och vill du har stöd och guidning i hur du skapar en enklare hundliv?