Hund ensam hemma – tips

har du utmaningar med att lämna din hund ensam?

Upplever du att din hund skäller, har ångest eller är stressad när du kommer hem? Så behöver det inte vara.

Det tar tid att lära en hund att vara ensam hemma och du måste träna din hund att vara trygg ensam hemma. Behöver du lämna din hund ensam hemma och vill ha tips? Så läs vidare här och bliv inspirerad!

Valp eller omplaceringshund – alla behöver ensamhetsträning
Oavsett om du har skaffat valp eller en vuxen hund som t.ex. omplaceringshund då behöver du ha en strategi för att lämna din hund ensam hemma. Annars kan du riskera att din hund får separationsångest och börjar yla, skälla eller gömmer sig och är rädd.

Välj ensamhetsträning som passar dig
När du lyssnar på andras råd och tips för att lämna din hund ensam hemma ska du alltid komma ihåg att det är din hund och du känner den bäst. Känn efter i ditt hjärta om det känns rätt för er – alla hundar är olika, precis som vi människor, och ni ska välja ensamhetsträning som passar er så att ni hittar harmoni.

Lämna din hund ensam hemma – börja med några få minuter
Oavsett om du köper en valp eller vuxen hund gäller samma sätt att lämna den ensam. Hunden måste först bli trygg med sin nya familj och sen börjar du lämna hunden först ett par minuter och sen ökar du tiden successivt.

Kom ihåg: Gör ingen grej av att lämna din hund ensam

När du lämnar din hund ensam gör du såhär:

– se till att din hund har blivit rastad och att inga lösa saker är inom räckhåll

– gå därifrån utan att säga nånting och utan att kolla på din hund

– stäng dörren och vänta ett par minuter och sen går du in igen

– när du kommer in gör du ingen grej av det och väntar med att hälsa på din hund tills den inte springer runt benen på dig

– kalla på din hund och kommer den – ge den massor av kärlek

Så här fortsätter du i en period utan att stressa på. Så kom ihåg att ha tid hemma med din nya valp eller hund i början.

Jag skulle rekommendera att din nya familjemedlem inte ska vara ensam hemma länge dem första 3-4 veckorna. Det är en bra investering.