min hund gör utfall

Varför gör min hund utfall mot andra?

Har du prövat att stå i en situation där du och din hund blir attackerad av en anden hund? En annan hund som gör utfall mot andra hundar?

Det har jag och det är väldigt ubehageligt. Det hände för mig och Mojo i dag och därför kände jag för att skriva om hundar som kan göra utfall mot andra hundar.

En hund som gör utfall mot andra hundar är oopfostrad?
Tycker du det? Jag tycker inte det. Jag tycker att vi sätter denna fina vovve i en situation den inte kan klara eller överkomma. Därför blir det sista utvägen för den här hunden som gör utfall: att försvara sig själv.

Jag tycker inte det handlar om att hunden är oopfostrad. Hunden gör sitt bästa i en värld den inte förstår och därför är det vår uppgift att ta hand om dem och guida dem så att dem inte hamnar i situationer där den sista utvägen är att göra utfall.

En hund som gör utfall mot andra hundar är ‘normal’?
Ja faktisk. Det är en liten vovve (oavsett storlek) som har mycket stress i sig och gör utfall för att det finns ingen annan utväg. Det är en liten vovve som har till uppgift att ta hand om sin flock och denna uppgift lever den upp till med livet som insats.

Ofta vill en hund som gör utfall ha andra problembeteenden som:
– ensam hemma problem
– inte äter upp sin hundmat
– vill ha uppmärksamhet hela tiden
– drar i kopplet eller vill inte gå promenad och går bakom dig
– hälsar våldsamt på gäster i huset eller är väldigt reserverad
– följer dig överalt i huset hela tiden
– gör utfall mot människor

Det finns säkert fler symptom men ofta vill du se en sammenhang mellan en hund som gör utfall och fler av dem andra problembeteenden.

Hemligheten – din hund är inte redo för den stora värld
Ja vad betyder det då? Jo om din vovve gör utfall mot andra hundar då är ni inte redo att vara därute där det finns andra hundar.

Jag vet att det känns helt tokigt att säga men tycker du om att vara bland folk om du inte har koll, är jätte stressad och känner att alla går för nära dig och inte respekterar ditt personliga space? Nej eller hur?

En hund som gör utfall njuter inte promenaden
Men jag måste motionera min hund? Annar blir den utråkad och understimulerad? Men kan du springa en tur om du är stressad? Blir du mer avkopplad av detta? Jag tror inte det. Och en hund som redan är stressad (det vill den vara om den gör utfall mot andra hundar) har ingen njutning av en promenad.

Det blir helt enkelt stress på stress – ingen bra cocktail.

Skapa tillit och respekt i ditt förhållande till din hund
Tillbaks till hemligheten – gå inte promenad med vovven. Ge den trygga ramar hemma och i trädgården eller vid närmsta gräsfläcka om du bor i lägenhet. När ni väl är trygga här och du har kommunicerat att du tar hand om alla faror och möten ni har på promenaden, då kan ni börja med korta promenader.

Det är ingen quick fix men du får en hund som har tillit och respekt för dig och det kan inte mätas i tid eller penga.

Vill du veta mer om hur du jobber med din hund som gör utfall och hur du skapar trygga ramar?